Warsztaty Chemiczne

1

Dnia 17.04.2015 r. odbyły się warsztaty chemiczne nazwane przez prowadzących chemicznymi Rewolucjami Magdaleny G. Zaprezentowano pojedynek w kuchni – zdrowa żywność kontra doświadczenia chemiczne.
 

W starciu  udział wzięły:
– Magdalena G – znawczyni zdrowej kuchni i gustownego wystroju i  jej sprzymierzeńcy (Fermentacja, Witaminy, Smak),
– Szybka Kunegunda – nauczycielka przyrody wykorzystująca doświadczenia chemiczne w przygotowaniu potraw oraz jej wspomagacze (Dyfuzja, Perhydrol, Masa Nienewtonowska)


Zajęcia prowadzono w sposób humorystyczny angażując dzieci do udziału w doświadczeniach. Dzieci zdobyły wiedzę z dziedziny zdrowego, racjonalnego żywienia.

12


Ciekawostki:
•     nie łączyć w pożywieniu pomidora z ogórkiem, pomidora z serami – białym i żółtym, bo to powoduje odkładanie się kryształków powodujących  np. zapalenie stawów,
•     chipsy są utwardzone perhydrolem, jak plastikowa butelka

Gallery icon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *